Zabranjivane i cenzurisane knjige

Knjige ne mogu da promene svet ali mogu da podstaknu čitaoce da postavljaju nezgodna pitanja. Toga su se kroz istoriju vlasti najviše plašile pa su zabranjivali i cenzurisali knjige čime su one postale, još poželjnije, zabranjeno voće.
22.01.2024.
zabranjivane i cenzurisane knjige

Pogledajte spisak i ako neku niste pročitali, samo napred.

  1. Ljubavnik lejdi Četerli - D.H Lorens

Otvorena seksualnost jedne aristokratkinje koja vara paralizovanog muža zapanjila je puritansku javnost dvadesetih godina dvadesetog veka. Prepuštanje telesnom uživanju i eksplicitni opisi seksulanih scena predstavljali su osnovu za kasniju seksualnu revoluciju.

  1. Vrli novi svet – Oldous Haksli

Svašta mu je zamerano, od toga da propagira protivporodnične vrednosti i promiskuitet do toga da je antireligiozan. Danas je ovaj roman lektira za one koji žele da saznaju više o kritici sveta nenaviknutog na nelagodnosti.

  1. Rakova obratnica – Henri Miler

Opisi raskalašnog piščevog života u Parizu, uz prostituciju, psovke i politički nekorektne stavove sablažnjavali su javnost koja je bezuspešno tražila roman po knjižarama.

  1. Satanski stihovi – Salman Ruždi

Roman koji je uzdramo muslimanski svet, a najviše one koji ga nisu pročitali. Pored ucenjene piščeve glave, najbizarnija činjenica u vezi sa ovom knjigom je da je u mnogim zemljama još uvek zabranjena. Da su se mrzitelji bavili sadržajem saznali bi da je to u suštini knjiga o ljubavi.

  1. Lolita – Vladimir Nabokov

Iako je akcenat bio na kritici nametnutih vrednosti u američkom društvu, u očima cenzora i ono malo erostkih scena imalo je za zadatak propagiranja pedofiliju.

  1. Uliks – Džems Džojs

Jedno od najvažnijih dela moderne književnosti i pored toga što je izbačena scena masturbacije bilo je zabranjeno skoro deset godina zbog sadržaja koji si nije uklapao u poželjne društvene norme toga doba.

  1. Na zapadu ništa novo – Erih Marija Remark

Nacistima se nije dopalo kako je Remark prikazao nemačku vojsku pa su njegovu knjigu spalili na lomači sa ostalim nepodobnim delima. To što je govorila o strahotama koje na psihu ostavlja rat nikoga nije zanimalo.

  1. Životinjska farma – Džordž Orvel

Svaka zemlja u kojoj je ova nevelika knjiga zabranjena (u nekima je i dalje tako) imala je svoje razloge od svinja koje govore i narađuju do kritike vlasti.

  1. Lovac u žitu – Selindžer

Romanu su pripisivani gresi kvarenja omladine, propagiranje ubistva i samoubistva i što je još gore komunističkih ideja. Tinejdžere su te zabrane samo podstakle da u njihovom svetu ona stekne kultni status

  1. Američki psiho – Bret Iston Elis

I danas se roman može kupiti samo u posebnom omotu na kojem je naznačeno koliko morate imati godina ako želite da ga pročitate. Za to su krivi detaljni opisi opsenosti kojima knjiga obiluje a koji su uzburkali javnost.

Podelite: