DANIČKI UŽAS, Hauard Lavkraft

"Danički užas" je mračna pripovest autora Hauarda Lavkrafta koja nas vodi u opustelo selo Danič u Masačusetsu. Duboko zavučeno u nepristupačan pejzaž sa mračnim dolinama obraslim kupinama, ovo selo krije tajne veštica i neobične zvuke ispod bregova sa tajanstvenim kamenim krugovima.
03.01.2024.
danički užas, hauard lavkraft

U Čarobnoj škrinji izdavačke kuće @čarobnaknjiga možete pronaći luksuzno ilustrovano izdanje Daničkog užasa H. P. Lavkrafta.

Ova izuzetna izdanja koja je ilustrovao Fransoa Baranže jako utiču na percepciju priče i već vidim da će promeniti potpuno moje viđenje ilustrovanih knjiga.

Kada kažem da bih najviše volela da živim u Novoj Engleskoj pomislim na njenu nepreglednu, predivnu prirodu, na mala, među planinama, ušuškana sela, ali sada kada sam doživela Danič i užas koji se desio upravo tamo počinjem da se dvoumim oko svojih želja.

Pre nego što se glavni događaj desio, ustvari i pre nego što je počela sama priprema, neobična albino žena koja je povučeno živela sa svojim ocem, koji je sa pravom smatran vešcem, u skoro pa napuštenom planinskom selu, donela je na svet crnomanjastog dečaka. Otac nije bio poznat, ali u ovim krajevima to čak i nije previše čudno.

Čudno je bilo sve oko dečakovog neverovatno ubrzanog razvoja, kako fizičkog tako i mentalnog. Uglavnom su ga izbegavali zbog jako čudnog izgleda i neobičnog smrada koji je dolazio od njega. Psi su ga isto tako mrzeli.

Dok je rastao deda je na njega prenosio sva svoja ezoterična znanja i podučavao ga je ritualima koji su mu neophodni za poslednji korak dovođenja na Zemlju užasnog bića koje će potpuno uništiti planetu i sav ljudski rod.

Karakteristična Lavkraftovska strava se delikatno razvija kroz celu priču, a njena eskalacija je savršena.

Koliko je Baranžeov senzibilitet za Lavkrafrova dela istančan. Njegovo viđenje prirode, haosa, stvorenja, je takvo da mi ne može biti draže što sam novelu čitala u ovom obliku, jer koliko god i kakvih opisa bilo, ipak ih je ilustracija dovela do savršenstva.

Kako je kod pisca sva jeza i strah nekako prikrivena, tako je ilustracijom i Baranže uspeo da dočara. Ništa više nije otkrio od samog autora, ali kada dobro zagledate svaki detalj je tu, svaki pipak i mala usta na njemu, svaka smrdljiva katranasta tečnost, sve je doveo do realnosti.

Znam da se među nama nalazi priličan broj ljubitelja Lavkrafta i njegovih dela. Mogu samo da preporučim knjige iz ove edicije kao savršene kolekcionarske primerke.

Tekst: Jelena, @mischiefs_journey_trough_books

Podelite: