Časopis Odiseja - časopis o nauci u društvu

Časopis Odiseja je namenjen, pre svega, svima kojima su tipični medijski sadržaji dosadili - onima koji traže nešto više i originalnije, i svima koji vole da čitaju, ne samo radi informaisanja nego i radi uživanja.
02.02.2022.
časopis odiseja časopis o nauci u društvu

Časopis Odiseja je pokrenut 2018. godine kao časopis koji decidno nije "naučnopopularan". Cilj ekipe koja je došla na ovu ideju nije bio da nauku približe publici, već da nauku koriste kao bazu za (medijsko) istraživanje, kritiku, analizu sveta oko nas. Otud i "nauka u društvu".

Jezgro njihovog tima je malo: troje urednika i art direktorka, sa rastućom mrežom saradnika autora i ilustratora. Mnogi od njih su izrazito uspešni dizajneri, istraživači, novinari, ali drugi su mladi talentovani ljudi koji će se tek dokazati. Tim čaosposa Odiseja se trudi se da im apsolutno glavno merilo bude medijski kvalitet: dobar, čitak, pregledan, odmeren, ali angažovan tekst.

Njih ne interesuju jeftina tehnološka rešenja, hajp, uopšte svet istraživanja koji je izuzet iz realnih, materijalnih okolnosti savremenog sveta. Detaljno su se bavili kovidom i medijima, stanjem nauke u Srbiji, teorijama zavere, klimatskim promenama.

Podelite: