znaci koji će prethoditi kraju sveta

ZNACI KOJI ĆE PRETHODITI KRAJU SVETA

Juri Erera
"Znaci koji će prethoditi kraju sveta" Jurija Erere u prevodu Vesne Stamenković, prati priču Makine, koja polazi u potragu za svojim bratom koji je emigrirao. Moraju se sresti što pre, kako bi mu ona prenela majčinu poruku.

Znaci koji će prethoditi kraju sveta – drugi deo trilogije

Priča prati Makinu, mladu, temperamentnu devojku neustrašivog i slobodnog duha, u potrazi za bratom koji je emigrirao. Ona ima samo jedan zadatak: da mu prenese majčinu poruku. Oslanjajući se na sopstvenu snalažljivost, ali i resurse podzemlja, Makina će se tokom devet teških i izazovnih dana suočiti sa brojnim iskušenjima na svom putu po opasnom i neprijateljskom svetu punom pograničnih patrola, surevnjivih saputnika i policajaca rasista. Erera ne piše prosto o svom zavičaju i životu na meksičko-američkoj granici, on stvara svoj sopstveni, mitski Meksiko, ponikao na drevnim pričama i legendama.

Preplićući nove i tradicionalne forme, savremenu ekspresiju, astečku mitologiju i svoje omiljene donkihotovske motive, Erera nam pruža jedinstvenu priču o nedaćama meksičkih imigranata, koji su spremni čak i život da stave na kocku u potrazi za obećanom zemljom. Ali šta se dešava kad nađeni raj bude gori od pakla? Znaci koji će prethoditi kraju sveta, iako po svom obimu neveliko delo, ocenjeno kao jedno od najoriginalnijih i najlepših napisanih na španskom jeziku u XXI veku, Ereri je donelo slavu i prevode na brojne jezike širom sveta.

Dobro došli u Meksiko!

29.07.2023.

Juri Erera važi za jednog od najznačajnijih savremenih pisaca hispanoameričke književnosti. Retko koji autor je, poput Borhesa, sa toliko malo stranica uspeo da dobije tako mnogo pohvala. Detaljnije

Pošalji