živa planeta mreža života na zemlji

ŽIVA PLANETA: MREŽA ŽIVOTA NA ZEMLJI

Dejvid Atenboro
"Živa planeta: Mreža života na Zemlji" Dejvida Atenboroa predstavlja remek-delo koje omogućava spektakularan pogled na bogatstvo živog sveta. Kroz oštro oko, neumornu znatiželju i zarazni entuzijazam Atenboroa, čitaoci će biti vođeni kroz složeni život različitih biljaka i životinja, od Himalaja do velikih gradova. Ova knjiga istražuje ne samo domišljatost pojedinačnih vrsta da prežive, već i složenost njihovih međusobnih zavisnosti i odnos s uslovima staništa naše planete. U ovom izdanju, Atenboro je, uz pomoć zoologa Metjua Koba, uključio najnovija otkrića iz ekologije i biologije, kao i fotografije u boji na šezdeset četiri stranice. Takođe, knjiga se bavi i velikim problemima s kojima se Zemlja suočava, poput klimatskih promena, zagađenja i masovnog izumiranja živog sveta. "Živa planeta" je, kako su kritičari istakli, čudesna, opčinjavajuća i izuzetno zanimljiva knjiga, prava poslastica koja pruža uvid u širok spektar prirodne istorije.

"Ovo remek-delo omogućava spektakularan pogled na bogatstvo živog sveta.“– Scientist

Ne postoji na Zemlji mesto lišeno života. Biljke i životinje uspevaju ili opstaju u svim ekstremnim klimatskim uslovima i staništima. Pojedine vrste, pa čak i čitave zajednice, prilagođavaju se i maksimalno iskorišćavaju ono što ledene kape i tundre, šume i nizije, pustinje, okeani i vulkani imaju da ponude. Ta prilagođavanja znaju da budu istinski čudesna: ribe koje hodaju ili polažu jaja iskačući do listova nad vodom, leteće zmije, ptice neletačice koje brste lišće poput jelena, ili medvedi sa tabanima obraslim krznom.

Oštro oko, neumorna znatiželja i zarazni entuzijazam Dejvida Atenboroa u Živoj planeti objašnjavaju i rasvetljavaju složeni život različitih biljaka i životinja, od onih na samotnim vrhovima Himalaja pa do divljih stvorenja koja su sebi napravila dom u velikom gradu. Teško je reći šta će više zadiviti čitaoca – domišljatost s kojom se pojedinačne vrste dovijaju da prežive ili složenost njihove međusobne zavisnosti i zavisnosti od uslova staništa koje pruža naša planeta.Autor je, uz pomoć zoologa Metjua Koba, u ovo novo izdanje ubacio sva najnovija otkrića u oblasti ekologije i biologije, kao i šezdeset četiri stranice sa fotografijama u boji. Takođe, pozabavio se velikim problemima s kojima se naša živa planeta upravo suočava: klimatskim promenama, zagađenjem i masovnim izumiranjem živog sveta.„Predivno delo veoma širokog spektra sa neverovatnim, fascinantnim rasponom obuhvaćene prirodne istorije.“– New Scientist„Čudesna, opčinjavajuća, izuzetno zanimljiva knjiga.“– Telegraph„Prava poslastica, Živa planeta je veličanstveno delo.“– Guardian

Pošalji