zagoreli šećer

ZAGORELI ŠEĆER

Avni Doši
Zagoreli šećer je provokativan prvenac američke spisateljice Avni Doši o Antari, koju je majka Tara zapostavljala i zlostavljala. Oštar poput britve i prošaran sarkastičnim dosetkama, ovaj maestralni debi uvršten u uži izbor za Bukerovu nagradu 2020. govori o okrutnosti, ljubavi, izdaji i boli, istovremeno otvarajući pitanje šta sa sigurnošću možemo znati o najbližima.

U mladosti je Tara bila buntovna i nemarna. Napustila je brak bez ljubavi da bi se pridružila ašramu, bila je prosjakinja, a zatim je provela godine jureći razbarušenog umetnika beskućnika – sve sa Antarom, ćerkom koju je zapostavljala i zlostavljala. Sad kad počinje da zaboravlja, njena odrasla ćerka se suočava s tim da treba da brine o ženi koja se nikada nije starala o njoj.

Vešto se krećući između Indije osamdesetih godina prošlog veka i sadašnjeg doba, Avni Doši raspetljava čvor sećanja koji veže majku i ćerku. Da li je Tarin gubitak pamćenja stvaran? Da li su Antarine uspomene istinite? Da li je moguće oprostiti zanemarivanje i sebičnost?

Britak i vispren, Zagoreli šećer je roman o ljubavi i izdaji između majke i ćerke, ali i o varljivosti sećanja. Uvršten u uži izbor za Bukerovu nagradu 2020, ovaj maestralan debi ispituje šta možemo sa sigurnošću znati o nama bliskim osobama i, u širem smislu, o sebi.

Avni Doši, Zagoreli šećer

25.08.2021.

Kada govorimo o disfunkcionalnoj porodici, uglavnom se otac stavlja u fokus – bilo da je nasilan ili odsutan, gotovo uvek je on razlog za probleme i porodične traume. Majke su u fikciji najpouzdanije ličnosti – tu su za utehu, ohrabrenje, pomoć. U romanima majke su najčešće izvor toplote, nežnosti i ljubavi. Ali ne u ovom. Detaljnije

Pošalji