novo
vreme biblioskopa savremeno doba u ogledalu književne kulture

VREME BIBLIOSKOPA - SAVREMENO DOBA U OGLEDALU KNJIŽEVNE KULTURE

Julija Ščerbinjina
"Vreme biblioskopa: Savremeno doba u ogledalu književne kulture" autorke Julije Ščerbinjine pruža uvid u aktuelne knjižne formate, savremene tendencije grafičkog oblikovanja, spisateljske tehnologije i tokove bibliotečke revolucije. Kroz analizu novouspostavljenih odnosa pisca i čitaoca, kao i književne kritike, ovo delo postavlja pitanje: Ima li u životu i domu ovovremenog čoveka mesta za knjige? Autorica nas podstiče na razmišljanje o ulozi knjiga u savremenom društvu, dok nas vodi kroz široki spektar tema koje definišu današnju književnu scenu. "Vreme biblioskopa" nije samo knjiga o knjigama, već i o suštinskim promenama u načinu na koji doživljavamo i koristimo književnost u modernom svetu.

Svim zaljubljenicima u knjigu i zainteresovanima za njenu sudbinu delo Julije Ščerbinjine će pružiti uvid u aktuelne knjižne formate (neovintidžna knjiga, salonska knjiga, pop-ap knjiga, flipbuk), savremene tendencije grafičkog oblikovanja, spisateljske tehnologije, tokove bibliotečke revolucije, novouspostavljene odnose pisca i čitaoca, književnosti i književne kritike.

Biblioskop nije ushićeni ljubavnik, već ravnodušni putnik. On će pogledati, opipati, omirisati i pomilovati knjige koje nikad neće pročitati.
Luj Oktav Uzan

U onome što se čita, u sklonostima i raspoloženjima čitalačke publike, kao u kapi vode, odražava se život jednog društva.
Nikolaj Rubakin

Ima li u životu i domu ovovremenog čoveka mesta za knjige? Odgovor Julije Ščerbinjine propraćen je pitanjem podsticajnim za razmišljanje: Ima, ali za kakve?Polazeći od premise da „spoljašnji izgled knjiga, tehnologija njihovog nastanka, mogućnosti korišćenja, načini širenja, uslovi čitanja – to jest sve ono što se može nazvati "pratećim elementima" književnosti, čini istoriju sveta“, autorka knjige „Vreme biblioskopa“ ponudiće vlastita promišljanja ne samo o čitaocu-biblioskopu i knjizi današnjice, već i o današnjici samoj.

Pošalji