u zlatnoj smoli ćilibara

U ZLATNOJ SMOLI ĆILIBARA

Olivera Šestakov

Šesta zbirka poezije Olivere Šestakov, pesnikinje iz Beograda, u kojoj je zastupljena misaona i ljubavna poezija. Knjiga sadrži 48 pesama raspoređenih tematski u dva poglavlja koja nose nazive: „Reči su svetlost koja zrači kroz prostor i vreme“ i „Želim još“. Pojedine pesme prepevane su na ruski jezik (prepev: Olivera Šestakov).

Izvodi iz recenzija

Oliverina poezija je nekako topla i ženski nežna, bliska Desankinoj poetskoj jednostavnosti i taj talas topline na kojem plovi njena pesma donosi osveženje, naprosto prija čitaocu, ma ko on bio.
Treba i to naglasiti da se pesme Olivere Šestakov čitaju u dahu, a često čitaoca ostavljaju bez daha. Teraju ga da se im se vraća, da nanovo uranja u pesničke zavetne poruke, jer ma koliko ove pesme nosile pečat autentičnog doživljaja same pesnikinje, one su u isto vreme deo opšteg mesta. Sadržajnošću su bliske svakome čija duša ne zaboravlja lepote promišljanja.
U pesmama Olivere Šestakov sve je razigrano, od misli do reči, oslobođeno stega konvencionalnog, jednostavno, pitko i osvežavajuće, što i jeste odlika dobrih pesnika i kvalitetnih pesama.
Veselin Mišnić, književnik
------------------------------------------------------------------------------------------------
Kod istinskih dušekrvnih pesnika, nikad se ne zna kuda će imaginacija još „noćas“, a tek ne „sutra“ krenuti. Jer u takvom jednom biću, čudesno obitava i ona bezazlena „Alisa u zemlji čuda“ i onaj „zaneseni Prometej“, što i „vatru bogovima otima“!
I ovde, kao i ranije, pesnikinja se „deli“ na Oliveru „samo ženu“ i Oliveru kosmognoma. Takođe, (bar redosledom) prednost daje ovoj drugoj prometejski uzvanoj, sada i daljoj od bavljenja „praelementima“ i ontološkim polaznicama ustrojstva sveta i čoveka kroz prethodnu knjigu, posvećujući se sasvim fenomenu Pesme i Pesnika!
Miša Lazar, književnik
------------------------------------------------------------------------------------------------
Šesta knjiga pesama Olivere Šestakov donosi nam njenu, sada već uveliko prepoznatljivu, poetiku. Građevinu koju je gradila u prethodnih pet knjiga podigla je na novi nivo. I to kakav! ,,U zlatnoj smoli ćilibaraˮ je snažna lirika, senzibilna, dubokoemotivna, ali i refleksivno promišljanje o bivstvu, a u prvom ciklusu, posebno o vaskolikoj tajni smisla pesmovanja, gradinarenja reči… Pesnikinja već u uvodu ove knjige objašnjava čitaocu da je pesma samo most između njih, pružene ruke preko provalije različitosti. Dok zida zidove od reči pita se: ,,Da li pesmom/ kao veslom/ mogu da stignem/ do obale?ˮ
Vasa Radovanović, književnik

Pošalji