tanušna morska latica

TANUŠNA MORSKA LATICA

Izabel Aljende
Najpoznatija čileanska književnica, Isabel Aljende, u svom najnovijem romanu Tanušna morska latica, donosi nam izvanrednu priču potkrepljenu istorijskim događajima. Pablo Neruda, čuveni čileanski pesnik, koji je u knjizi jedan od glavnih likova, organizovao je iseljenje izbeglica iz Španskog građanskog rata u Čile. Autorka gradi neverovatnu priču o životu, ljubavi, prijateljstvu, odanosti, obrtima sreće i sudbine, kao i izuzetno snažne likove, opisujući kroz njih život u izgnanstvu i čovekovu večnu potrebu da pronađe svoje mesto pod suncem.

Maestralno delo čileanske spisateljice Isabel Aljende, njen najnoviji roman „Tanušna morska latica“ (Largo pétalo del mar), objavljeno je u znak sećanja na osamdesetu godišnjicu iskrcavanja izbeglica iz Španskog građanskog rata u Čile. Pablo Neruda, čuveni čileanski pesnik, koji je u knjizi jedan od glavnih likova, organizovao je njihovo iseljenje opremivši legendarni brod Vinipeg potrebnom opremom i smeštajem za preko dve hiljade španskih izbeglica, koje će uticati na kasniji razvoj Čilea, obogaćujući njegov kulturni i društveni život.

Oslanjajući se na istorijske događaje, Isabel Aljende gradi izvanrednu priču o životu, ljubavi, prijateljstvu, odanosti, obrtima sreće i sudbine, kao i izuzetno snažne likove, opisujući kroz njih život u izgnanstvu i čovekovu večnu potrebu da pronađe svoje mesto pod suncem.

Sama Isabel Aljende kaže da je ovaj roman, iako se odvija u prošlosti, izuzetno aktuelan, jer smo u današnje vreme svedoci sve većeg broja raseljenih, rasejanih, prognanih, izbeglih, mnoštva ljudi koji gube svoje korene, domove i domovine.

Isabel Aljende je čileansko-američka književnica rođena 1942. godine u Peruu. Aljende, čija se dela ponekad smeštaju u kontekst latinoameričkog „magijskog realizma“, svetsku slavu stekla je romanima Kuća duhova i Grad zveri koji su postigli veliki komercijalni uspeh. Politička previranja u njenoj domovini u velikoj su meri odredila i sam životni put Isabele Aljende.
Aljende je dobitnica brojnih priznanja za književni rad, a često je od strane kritike imenovana za jednu od najčitanijih ženskih pisaca na hispanskom govornom području.

Žene bez granica

05.12.2022.

Povod za masovne proteste koji su se proširili i van granica Irana bila je smrt dvadeset dvogodišnje Mahse Amini, Iranke kurdskog porekla nakon hapšenja zbog navodnog kršenja islamskog zakona o obaveznom nošenju marame. Iran je ukinuo policiju za moral nakon više od dva meseca nereda na ulicama gradova širom zemlje. Detaljnije

Pošalji