novo
skerletno slovo

SKERLETNO SLOVO

Natanijel Hotorn
U knjizi "Skerletno slovo" autora Natanijela Hotorna, čitaoci su vođeni kroz moralne dileme i posrnuća, dok osećanja krivice, besa, odanosti i osvete prevazilaze granice svih vremena. Radnja smeštena u XVII veku u Salemu prati mladu Jastiru Prin koja je zbog preljube osuđena na stub srama i primorana da nosi skerletno slovo. Jastira rađa vanbračno dete, ali sedam godina odbija da otkrije identitet oca. Javno ponižena i odbačena, zarobljena društvenim pravilima, ona pronalazi snagu u svom duhu. Beznadežan osećaj sramote, očajanja i usamljenosti učiniće je snažnom, a skerletno slovo postaje simbol njenog putovanja ka unutrašnjoj snazi i hrabrosti. "Skerletno slovo" je nezaboravan klasik koji skoro vek i po nakon svog nastanka i dalje privlači pažnju čitalaca i kritičara. Hotornovo remek-delo istražuje teme greha, krivice i iskupljenja kroz priču o preljubi, otkrivajući duboke psihološke slojeve ljudske duše. Ova knjiga, svojim izuzetnim psihološkim prodorom, ostaje jedno od najvećih dostignuća američke književnosti.

Nezaboravan klasik vodi čitaoca kroz moralne dileme i posrnuće, a osećanja krivice, besa, odanosti i osvete prevazilaze granice svih vremena.
U XVII veku u Salemu mladu Jastiru Prin stavljaju na stub srama i primoravaju je da nosi skerletno slovo zbog toga što je preljubnica. Ona rađa vanbračno dete, ali dugih sedam godina ne želi da otkrije ko je otac deteta. Javno ponižena i odbačena, zarobljena u krugu društvenih pravila, Jastira se oslanja na snagu svog duha. Beznadežan osećaj sramote, očajanja i usamljenosti učiniće je snažnom, a skerletno slovo poslužiće za ulazak tamo gde se druge žene nisu usudile da kroče.
Skoro vek i po Hotornovo remek-delo pamte i čitaoci i kritičari. U jednom od najvećih američkih pripovedačkih dostignuća, greh, krivica i iskupljenje utkane kroz priču o preljubi, otkriveni su izuzetnim psihološkim prodorom u ljudsku dušu.„Kroz dugi niz godina koje su bile ispunjene radom, mislima i samopožrtvovanjem, skerletno slovo nije prestalo da bude žig koji privlači prezrenje i gnev ljudi, već je oličavalo nešto što izaziva sažaljenje i strah, kao i poštovanje.“

Pošalji