sjaj

SJAJ

Rejven Lejlani
Roman Sjaj je fenomenalni prvenac američke spisateljice Rejven Lejlani o Afroamerikanki Idi, koja pokušava da se snađe u svetu privilegovanih u Njujorku. Ovo je roman koji će vas osvojiti svojom britkom, duhovitom i zapanjujuće lepom prozom i slomiti vam srce nesnađenošću junakinje čiji se život dešava dok ona pokušava da ga živi.

Idi pokušava da preživi. Brlja na dosadnom poslu u kancelariji, gde rade samo belci, spava s pogrešnim muškarcima, i ne ide joj jedino što joj je ikada značilo – slikanje. Počinje da se zabavlja s Erikom, sredovečnim belcem koji živi u predgrađu sa ženom saglasnom s otvorenim brakom i usvojenom crnom ćerkom. Kao da manevrisanje promenljivim prostorom seksualne i rasne politike nije dovoljno teško za jednu mladu ženu, nemajući gde, Idi upada naglavce u Erikov dom i porodični život.

Rejven Lejlani na intiman i bolno duhovit način opisuje šta danas znači biti mlad, kako se nositi sa usamljenošću i rasizmom, istovremeno ispitujući seksualnost i traume, moć i privilegije.

Oštar, provokativan i iznenađujuće nežan, Sjaj je pobrao hvalospeve kritičara i dobitnik je prestižne nagrade Nacionalne književne kritike za debitantski roman.

„Seks, neuspeh i rastrzanost jedne Afroamerikanke između posla i života, bez filtera.“
— The New York Times

„Priča o vanbračnoj vezi doživljava skriveni obrt kada zavodnica postane deo porodice.“
— The New Yorker

„Humor u kombinaciji s kristalnom prozom u priči o mladoj Amerikanki na razmeđu kapitalizma, rasizma i seksizma.“
— The Guardian

„Rejven Lejlani je stvorila lepu, saosećajnu priču o intimnosti i umetnosti koja će vas zapanjiti i raniti.“
Brit Benet, autorka romana Polovina koja nedostaje

Pošalji

SJAJ

Sanja
★★★★★
18.07.2022.
Neverovatna je cinjenica da je ovo prvi roman americke knjizevnice Rejven Lejlani. "Sjaj" je toliko dobro napisan, tako "nabijen" mislima, osecanjima, zivim unutrasnjim monolozima i pitanjima glavne junakinje Idi, da Vam se cini da je pisao iskusni pisac, dobitnik vec mnogih nagrada. Idi je beznadezno zaljubljena u ozenjenog Erika, koji zivi u "otvorenom" braku sa svojom suprugom sa kojom ima usvojenu cerku. Covek koji je za nju prvo fatalan, zatim mlak, a na kraju ni sama ne zna sta ce sa njim. Da nevolja bude veca, njegova supruga ja poziva da zivi sa njima, a i njihova cerkica se zblizava sa novom "cimerkom" Idi. Na momente smesan, na momente mucan roman, ponekad cete zaliti svaki lik posebno, a onda biste ih se "odrekli" za sva vremena, ali jedno je sigurno - nece Vas ostaviti ravnodusnim. Ni desavanja u zivotu svakog od njih, ni njihove sudbine. Zasluzeno je jedan od najcitanijih novijih romana.