novo
septologija vi vii novo ime

SEPTOLOGIJA VI-VII; NOVO IME

Jun Fose
"Septologija VI-VII: Novo Ime" je Juna Fosea bavi se umetnikovom borbom sa verom, usamljenošću i samim sobom. Fose stvara Mebijusovu traku od romana, uvlačeći čitaoce u duboki, egzistencijalni narativ u kojem društvo deluje daleko i mutno. Ovaj izvanredni roman je dobio Nobelovu nagradu 2023. godine i osvojio srca čitalaca širom sveta. Fose "slika" rečima na fascinantan način, stvarajući pojednostavljen univerzum pun čuda, intenziteta i toplog humora. Kroz hipnotišuću smenu introspekcije, slika iz prošlosti, filozofske misli i radnje, čitatelji ulaze u više realnosti povezanih u savršenom neskladu. Ova knjiga predstavlja transcendentalno iskustvo koje će čitatelji doživeti bez obzira na njihovu spremnost, jer Foseov jasan i jednostavan jezik dotiče najličnije i najuzvišenije teme - veru, strah, samoću, ljubav, stvaranje i umetnost.

Fose je stvorio neobičnu Mebijusovu traku od romana, u kojoj se umetnik bori sa verom i usamljenošću, i posmatra samog sebe, ili verzije sebe, dok tone u ponor. Društvo deluje daleko i mutno u ovom dubokom, egzistencijalnom narativu…

Hari Kunzru

NOBELOVA NAGRADA 2023

Još od prve reči poželeo sam da pročitam celu knjigu u jednom cugu. (…) Izvanredan roman. (…) Fose „slika“ rečima na fascinantan način, zaista drugačiji od onoga što se može naći u bilo kojoj drugoj književnosti (…) pojednostavljen univerzum pun čuda, intenziteta i toplog humora.

Gru Jergen Nilsen

Fose izvanredno piše o tome kako umetnost stvara svetlo iz tame. (…) Lako je čitati i razumeti ovu knjigu, i divno je disati u Foseovom ritmu. Nadahnut i nadahnjujući umetnički roman.

Gerd Elin Stava Sandve

Kroz hipnotišuću smenu introspekcije, slika iz prošlosti, filozofske misli i same radnje, ulazimo u više realnosti, povezanih u savršenom neskladu.

Maja Ružić, prva čitateljka

Čitanje cele Septologije, pa tako i njenog trećeg dela, transcendentno je iskustvo. Ne moramo za njega biti spremni, desiće se samo od sebe…

Lidija Nikolić, prva čitateljka

Vreme nije linearno, to je jasno samo onima koji se iz njega izmaknu. Fose kaže, postoji vreme koje neprekidno teče, ovo kog smo svesni, i drugo, „istinsko vreme, koje je veza svih događaja i ono ne prolazi.“

Vojislava Crnjanski-Spasojević, prva čitateljka

Jasnim i jednostavnim jezikom, Fose prilazi najličnijem i najuzvišenijem – veri i strahu, samoći i ljubavi, stvaranju i umetnosti.

Milica Lazović, prva čitateljka

Pošalji