sećanja, snovi, razmišljanja

SEĆANJA, SNOVI, RAZMIŠLJANJA

Karl Gustav Jung
Knjiga u kojoj se Jung okrenuo svom unutrašnjem ja i zavšio pisanje neposredno pred smrt, uz pomoć razgovora sa svojom prijateljicom Anijelom Jafe. Ovo priređeno izdanje uključuje i Jungov "Septem Sermones ad Mortuos".

Zadivljujuća biografija jednog od najuticajnijih psihijatara savremenog doba, zasnovana na njegovim predavanjima, razgovorima i vlastitim spisima.

U proleće 1957, u svojoj osamdeset prvoj godini, Karl Gustav Jung je otpočeo pripovedanje svoje životne priče. To je knjiga Sećanja, snovi, razmišljanja, sastavljena od razgovora s njegovom koleginicom i prijateljicom Anijelom Jafe, kao i od poglavlja koja je sȃm napisao, i drugih materijala. Jung je na završnoj fazi ovog rukopisa radio sve do neposredno pred smrt, 6. juna 1961, što ovu knjigu čini jedinstveno sveobuhvatnim razmišljanjem o jednom izuzetnom životu.

Ovo priređeno izdanje uključuje i Jungov Septem Sermones ad Mortuos.

Dobili smo, najzad, i na našem jeziku, sigurno jedno od najuzbudljivijih i najsloženijih dela iz psihološke literature u našem veku — autobiografiju Karla Gustava Junga „Sećanje, snovi, razmišljanja“.
Ako se držimo Jungovog uverenja o pravovremenom delovanju kauzalnih i akauzalnih događaja, kako u životu pojedinca, tako i porodica, pa i naroda, onda ovo »najzad« u mojoj uvodnoj rečenici, treba da znači — u pravi čas! Upravo sada, u ovom, naizgled tako nepovoljnom duhovnom, ekonomskom i političkom času naše istorije, pojavljuje se na našem jeziku samoživotopis jednog od najvećih umova 20. veka koji je pokušao da ostvari u svome životu i delu ono što je izgledalo, i još uvek izgleda nemoguće — sintezu nauke i umetnosti, filosofije i religije. U času traženja svoga identiteta, ličnog i nacionalnog, ovde i sada, u jednom vremenu kada se većina ljudi koji misle, među njima osobito mnogo mladih ljudi, i kod nas i u svetu, s nevericom pita šta se to zbiva s ljudskošću i prirodom, tražeći nekad uzaludno smisao i cilj svoga života i života uopšte, najzad, kada u jednom, već dužem periodu vremena zanimanje za dubinsku, dinamičku psihologiju i njene brojne ogranke koji zadiru bukvalno u svaku praktičnu i teorijsku oblast života, kao i nov odnos, učešće i naklonost koji je danas čovek razvio prema religiji — pomalja se pred nama, kristalno jasno i čisto, delo jednog duhovnog gorostasa, Karla Gustava Junga. Jung je i za sebe i za sve nas rešavao probleme prema kojima čovek koji ume da misli, ali i snažno oseća, percipira i intuira, nikad nije ostao ravnodušan, najmanje danas, kada ima tako mnogo i svuda problema koji nas i lično pogađaju, a prema kojima ne znamo kakav bismo stav zauzeli.

Iz Pogovora Vladete Jerotića

Pošalji