novo
putovanje zvano igra

PUTOVANJE ZVANO IGRA

Marko Babić
Pomislili biste da je  PUTOVANJE ZVANO IGRA knjiga o raku, a zapravo je priča o optimizmu, nadi i radosti života koja nam je svima potrebna. Marko Babić je svoju bolest pretvorio je u putovanje na koje je pozvao sve nas, prvo kroz Instagram objave, a zatim i kroz redove svoje knjige.  S pisanjem je započeo prvenstveno zbog sebe. Bilo ga je strah da će sve zaključke o životu do kojih je došao zaboraviti čim ozdravi. Zato je svoje misli zapisivao, kako bi im se u budućnosti mogao vraćati. Vrlo brzo suočio se s jako lošom prognozom te je odlučio da će tekstovi koje piše u slučaju najgoreg scenarija biti deo njega koji će ostaviti svojim ćerkama. Hteo im je primerom da im pokaže da se čovek sa životnim izazovima može nositi uzdignute glave i s osmehom na licu. Knjiga PUTOVANJE ZVANO IGRA se bavi teškom temom, ali Markov pogled i stil pisanja ističu druge životne vrednosti: optimimizam, humor, nadu, predanost i disciplinu.

Marka Babića - arhitektu i stručnjaka za marketing - javnost je po prvi put upoznala pre nešto više od dve godine kada je na svojim društvenim mrežama podelio vest o svojoj dijagnozi, Ewingovom sarkomu, retkom obliku raka kostiju sa kojim se susreo. Svoju bolest pretvorio je u putovanje na koje je pozvao sve nas, prvo kroz Instagram objave, a zatim i kroz redove svoje knjige.

Knjiga je pisana u formi dnevnika i sadrži pedesetak priča koje hronološki prate Markov život sa bolešću, od njegovog saznanja do prihvatanja i življenja sa njom. Iznoseći u dnevniku svoje misli, Marko je želeo da podeli najdublji deo sebe, ali i da ostavi neizbrisiv trag svojim najbližima.

Nedavno mi je neko napisao da imam neobičan dar da običnu priču ispričam na jako zanimljiv način. Taj kompliment već nedeljama miluje moj ego. Izvlačim iz toga zaključak da je knjiga koju ćeš (nadam se) kupiti jedna obična priča jednog običnog lika o jednom običnom raku, ispričana na neobičan (ili, ako pitaš moj ego, jako zanimljiv) način. Da, znam, pomalo zvuči kao uvod u otrcani američki film. Lik ima rak i odlučuje da napiše knjigu o tome. Ali iako je ovo knjiga o mom putovanju od trenutka dijagnoze, dao sam svaki atom sebe da to ne bude priča o raku. Neću da te lažem. Spominje se on pozamašan broj puta. Ali ja ga, kao, doduše, i sve ostalo u životu, gledam i doživljavam iz nekog svog ugla. Moguće je da ćeš koji put pustiti suzu, ali ja sam se trudio da to puno češće bude od smeha nego od tuge” - Markove su reči kojima opisuju knjigu.

Pošalji