pozorište od hartije

POZORIŠTE OD HARTIJE

Milorad Pavić
"Pozorište od hartije" je jedinstveni roman-antologija autora Milorada Pavića koji čini 38 priča, svaka praćena bio-bibliografskim podacima o izmišljenim piscima. Ovaj književni poduhvat predstavlja svojevrsnu antologiju savremene svetske priče, gde je svaki pisac izmišljen, a svaka priča delo samog Pavića. Broj 38 nije proizvoljan, već predstavlja jednog predstavnika iz svake stvarne zemlje koja je imala prevodioca. Autor ističe da je pažljivo pristupio upoznavanju književnosti ovih zemalja, čime je stvorio intrigantno delo koje istražuje granice fikcije i stvarnosti. "Pozorište od hartije" otkriva jedinstveni svet Milorada Pavića kroz izmaštane priče i stvaranje fiktivnih književnih figura.

U ovom romanu, u ovoj svojevrsnoj antologiji savremene svetske priče, dakle u jednom romanu-antologiji, čitalac će naći 38 priča kao i bio-bibliografske podatke o piscima tih tekstova, kojih takođe ima 38 jer je iz svake književnosti uzet samo jedan predstavnik. Sve te pisce i podatke je izmislio, a svih 38 priča je napisao Milorad Pavić.

Broj nije proizvoljan. „Zastupljeni” su izmišljeni pisci iz stvarnih zemalja koje su me prevodile. Ali, ne zato što sam zahvalan svojim čitaocima u tim zemljama (što ja jesam), nego zato što sam se trudio da njihove književnosti bliže upoznam nego ostale.

Milorad Pavić

Pošalji