postkapitalizam i svijet bez rada

POSTKAPITALIZAM I SVIJET BEZ RADA

Alex Williams, Nick Srnicek

Neoliberalizam ne funkcionira. Proračunska štednja natjerala je milijune u siromaštvo, i još mnoge druge u prekarni rad, a ljevica pritom ostaje zarobljena u jalove političke prakse koje ne nude rješenja. Postkapitalizam i svijet bez rada je novi manifest za život nakon kapitalizma. Nasuprot smušenom shvaćanju našeg visokotehnološkog svijeta, koji dijele i ljevica i desnica, u ovoj se knjizi tvrdi da je moguće ponovno pokrenuti emancipacijske potencijale našega društva. Umjesto da od budućnosti bježe, Nick Srnicek i Alex Williams zahtijevaju postkapitalističku ekonomiju koja će biti u stanju pomicati standarde, osloboditi čovječanstvo od rada i razvijati tehnologije koje proširuju naše slobode.

Nick Srnicek i Alex Williams tvrde da u budućnosti više neće biti radnih mjesta kakva su danas uobičajena, i da će u svakom slučaju biti malo ljudi koji su stalno zaposleni. Imajući to na umu, oni pitaju: kakva bi vizija društva odgovarala budućnosti bez rada?– n+1 magazine

Postkapitalizam i svijet bez rada nudi ambiciozan, promišljen, kreativan i brižljivo istražen nacrt za novu strategiju izgradnje masovnog globalnog pokreta koji bi se suprotstavio hegemoniji neoliberalnog kapitalizma… I još važnije, Srnicek i Williams nude tračak nade da budućnost još možemo osmisliti sami, a ne da bude nametnuta odozgo.– PopMatters

Nick Srnicek je kanadski pisac i sveučilišni profesor na sveučilištu King's College u Londonu. Angažiran je na područjima političke teorije akceleracionizma i ekonomije.

Alex Williams je britanski sociolog. Predaje na Sveučilištu City University u Londonu. Uz Postkapitalizam, objavio je i knjige Hegemony Now (Verso), te Political Hegemony and Social Complexity (Palgrave Macmillan).

Pošalji