o jeverima i junkerima

O JEVERIMA I JUNKERIMA

Erlend Lu
U svojoj knjizi "O Jeverima i Junkerima", Erlend Lu nas vodi kroz poslednje dane starijeg Jevera, čoveka koji je odlučan da svojim naslednicima prenese više od imanja koje su generacijama čuvali. Stari Jever želi da ostavi za sobom nasleđe koje će obuhvatiti ne samo porodičnu istoriju, već i praktična znanja i duboka osećanja.

Prevod: Radoš Kosović

U srcu ruralnog pejzaža, stari Jever posvećuje svoje poslednje dane podučavajući mlađeg naslednika. Ovo nije obična lekcija. Tu su alati i tradicija, poput poluge za čišćenje blata i tajni vožnje kamioneta. Tu su i manje opipljive lekcije o hranjenju ptica, značaju jastuka i načinima vožnje skutera. No, osim svakodnevnih mudrosti, Jeverova nastava prelazi u dublju sferu, pružajući uvid u kompleksne odnose sa ženama.

Međutim, najvažniji deo ove transmisije znanja je sukob star osamsto godina. Priča o večnoj netrpeljivosti između porodice Jever i susedne porodice Junker. To je priča o ponosu, tradiciji i neprekinutoj mržnji koja je oblikovala generacije. Dok stari Jever deli ove lekcije, postaje jasno da ne želi napustiti ovaj svet dok ne osigura da će sledeća generacija nastaviti tradiciju i negovati večnu vatru sukoba sa Junkerima.

Pošalji