non ui

NON-UI

Lidija Dimkovska
"Non-Ui" je emotivni roman nagrađivane makedonske autorke Lidije Dimkovska koji priča priču o ljubavi, migracijama i identitetu. Na kraju Drugog svetskog rata, mlada Splićanka Nedjeljka odlučuje da ostavi sve za ljubav prema italijanskom vojniku Karlu i prati ga na Siciliju, postajući tuđinka u svojoj novoj sredini. Kroz dnevničke zapise, Dimkovska nam prikazuje život ove žene i njene unuke Nede, istog imena, čija duboka međugeneracijska povezanost otkriva živote dveju žena odgajanih u različitim kulturama. Roman se dešava u nelinearnoj strukturi i obuhvata period od 1938. do 2016. godine, istražujući teme usamljenosti, otuđenosti i (ne)pripadanja. "Non-Ui" je knjiga koja nas suočava sa pitanjima identiteta, migracija i mržnje, donoseći dirljivu priču koju je napisala Lidija Dimkovska.

Krajem Drugog svetskog rata mlada Splićanka Nedjeljka zaljubljuje se u italijanskog vojnika Karla i odlučuje da pođe sa njim na Siciliju. Za sobom ostavlja sve – porodicu, prijatelje, posao, svoj grad i domovinu. Vrlo brzo postaje svesna toga da će u novoj sredini, bez svog jezika i kulture, zauvek ostati tuđinka. Svoja tri sina nikada neće naučiti da govore hrvatski jezik i jedina osoba sa kojom će moći da komunicira na svom maternjem jeziku biće njena unuka.

U formi dnevničkih zapisa, Non-Ui je roman u kojem se smenjuju slike prošlosti i sadašnjosti, Splita i Sicilije, s mislima i životnim iskustvima bake i unuke identičnog i simboličnog imena – Neda. Događaji opisani u romanu odvijaju se u nelinearnoj strukturi i obuhvataju period između 1938. i 2016. godine, a imaginarni razgovor bake i unuke otkriva živote dveju žena odgajanih u drugačijoj kulturi i istorijskim okolnostima, i njihovu duboku međugeneracijsku povezanost.

Nagrađivana makedonska autorka Lidija Dimkovska donosi nam dirljivu i toplu priču o ljubavi, porodici, identitetu, o ratu i migracijama, životu u okruženju mafije, kao i o povratku fašizma u Evropu. Non-Ui je roman o usamljenosti, osećaju (ne)pripadanja i otuđenosti, ali i o netrpeljivosti i ubitačnoj mržnji koje su obeležile više generacija.
 

Pošalji