novo
nas dva brata

NAS DVA BRATA

Vule Žurić
U knjizi "Nas dva brata," autor Vule Žurić pruža čitaocima uzbudljivu i verodostojnu dokumentarnu pripovest o braći Stojanović, istaknutim ličnostima koje su ostavile dubok trag u istoriji i kulturi našeg naroda. Doktor Mladen Stojanović ostao je upamćen kao slavni partizanski komandant, dok se Sreten Stojanović ubraja među naše najbolje vajare, čiji spomenici Karađorđu i Njegošu krase samo srce Beograda. Knjiga "Nas dva brata" autora Vuleta Žurića ne samo da istražuje živote Mladena i Sretena, već se osvrće i na njihove roditelje, braću i sestre, te vršnjake iz Mlade Bosne. Kroz priču o njihovim životima, autor nas vodi kroz razne gradove poput Prijedora, Tuzle, Beograda, Bihaća, Zenice, Zagreba, Pariza, Beča, Sarajeva i Jadrana, koje su obojica voleli. Držeći se istorijskih činjenica, Žurić uspeva da prikaže hrabrost i istrajnost dva Krajišnika, pružajući čitaocima dubok uvid u njihovu bogatu biografiju i značaj njihovog nasleđa.

Vule Žurić nas je odavno navikao da glavni junaci njegovih priča, romana, filmskih scenarija i radio-drama budu mahom ljudi o kojima svi makar ponešto znamo iz čitanki i udžbenika istorije.
Sada je pred nama njegova knjiga posvećena biografijama braće Stojanović.
Doktora Mladena istorija i narod Kozare pamte kao slavnog partizanskog komadnata, a Sreten Stojanović se ubraja u naše najbolje vajare, čiji spomenici Karađorđu i Njegošu omeđuju samo srce Beograda.
Priča o Mladenu i Sretenu ujedno je i priča o njihovim roditeljima, braći i sestrama, te vršnjacima iz Mlade Bosne. Ali to je i priča oPrijedoru, Tuzli, Beogradu, Bihaću, Zenici, Zagrebu, Parizu, Beču, Sarajevu i Jadranu, koji su obojica voleli.Držeći se istorijskih fakata, autor je napisao uzbudljivu i verodostojnu dokumentarnu pripovest o hrabrosti i istrajnosti dva Krajišnika koje nikada nećemo zaboraviti.

Pošalji