moja mama zna šta se dešava u gradovima

MOJA MAMA ZNA ŠTA SE DEŠAVA U GRADOVIMA

Radmila Petrović
Radmilina poezija na poseban način spaja iskustvo grada i savremene motive sa pojmovima i dinamikom međuljudskih odnosa unutar tradicionalnog seoskog ambijenta, tako stvarajući jedan specifičan poetski međuprostor u kome preispituje ustaljene modele obe sredine. – Mirko Kekić

Radmila Petrović (1996, Užice) provela je detinjstvo u Stupčevićima kod Arilja, a njeno odrastanje pojaviće se kao veoma značajan motiv u njenom sirovom pisanju, punom ironijskih otklona i duboke samosvesti. Šmeker-devojka – kako sebe naziva u jednoj od pesama – objavila je do sada zbirku „Miris zemlje“ (Dom kulture „Pivo Karamatijević“, Priboj, 2014.), a kao pobednik 22. Poetskog konkursa „Desanka Maksimović“ i knjigu pesama „Celulozni rokenrol“ (SKZ i Valjevska gimnazija, Valjevo, 2015). Zastupljena je u zbornicima i onlajn časopisima, ali je njena poezija u poslednje vreme postala i viralna na društvenim mrežama; iskrenost i drskost je čine bliskom i prijemčivom. Sa druge strane, ozbiljnost i težina osećaju se u netipičnom, glasnom i veoma snažnom odnosu prema ženstvenosti, pretkinjama i savremenicama, kao i ljubavi. Radmila Petrović ne preza od bilo koje teme, oštro se suprotstavljajući opšte prihvaćenim idejama o ravnopravnosti, porodičnoj hijerarhiji i večitoj, potresnoj dinamici vrednosti između sela i grada.

 

Polaznica je nekoliko radionica kreativnog pisanja, a o njenoj poeziji su drugari pesnici (sa kojima je pisala kod Zvonka Karanovića tokom 2018/2019) rekli sledeće:

 

Poezija Radmile Petrović je pogrešno usmerena protivvazdušna odbrana, umesto u nebo gađa u grudi. To je takođe otpor trave, posebno leti, nežnost koja na čupanje uzvraća ožiljcima nalik na tragove žileta. Žurka prekinuta lakonskim rafalom, ko živ, ko mrtav, ali svi ranjeni.

– Vladan Krečković

U ovim pesmama, gde selo trubi gradu, a muško i žensko se pretiču, Radmila u sudaru opozicija umesto buke i lomova postiže ono najređe: sklad, muziku i jednostavnost.

– Nikola Đurica

Radmilina poezija na poseban način spaja iskustvo grada i savremene motive sa pojmovima i dinamikom međuljudskih odnosa unutar tradicionalnog seoskog ambijenta, tako stvarajući jedan specifičan poetski međuprostor u kome preispituje ustaljene modele obe sredine.

– Mirko Kekić

Radmilina poezija je poput deteline koja ako idete neoprezno po njoj može biti oštra ali ako pažljivo gledate, možete naći detelinu sa četiri lista.

– Dejan Kanazir

Radmila priča o onome što nisi doživeo, ali tako da osetiš sve posledice.

– Nemanja Stanišić

Ako je neko uspeo da šakama uprljanim motornim uljem i zemljom, nežno šmekerski pomiluje ceo jedan grad, onda je to Radmila.

– Bogan Milanović

 
Pošalji