mladenka kostonoga

MLADENKA KOSTONOGA

Želimir Periš
Početak devetnaestog veka, Beč. Guslar koji speva ep o veštici, koja je svojim izgledom dosta odudarala od okruženja u kom se nalazila. Zaplovite u ovaj magični svet, koji deluje jezivo blisko, a dva veka je daleko.

Roman koji slavi žene, buntovnice, pobunu i prkos. U priči o veštici Gili koja je ismevala sveštenstvo i vlast, koja je lečila, negovala i štitila druge, pre svega žene, a koja je zbog svog drugačijeg izgleda, shvatanja i otvorenosti bila meta progona uskogrudih licemera, Periš opisuje zadrt, okrutan, naizgled bogobojažljiv svet pun predrasuda koji, iako dva veka dalek, deluje jezovito blisko i odražava savremene probleme.

U Beču je 1882. godine policija privela, pretukla i saslušala guslara Želimira Periša (44, Zadar), koji je spevao ep o veštici Gili. Tu počinje roman Mladenka kostonoga, koji se nelinearno proteže kroz skoro ceo 19. vek i ispreda brutalnu priču o životu nesrećne progonjene žene.

U postmodernističku mozaičnu strukturu Periš uklapa 52 glave koje počinju desetercom i sažetkom, razigrano ih kombinujući s inkvizicijskim i etnološkim zapisnicima, propovedima, enciklopedijskim člancima, muzičkim kritikama, receptima…

Mladenka kostonoga pripoveda o vremenu pre dva veka, kada su se preplitale ideje racionalizma, nacionalnog identiteta i socijalne pravde, ali i odražava savremene probleme. Iznad sve metafikcije, intertekstualnosti i poigravanja formom, ovo je potresna priča o položaju žene, roditeljstvu, materinstvu, nepravdi i muci.

Izabran novi pobednik

20.09.2022.

Izabran novi pobednik Sredinom godine počeli smo sa nagrađivanjem vaših komentara na našem sajtu i sa velikim zadovoljstvom nastavljamo i dalje sa ovom akcijom, jer smo naišli na divne komentare, veliko interesovanje i mnogo sjajnih prikaza. Detaljnije

Čarolije su zbiljska magija

30.05.2022.

Sve priče zapisane u ovoj knjizi istinite su, zbog rime su izmenjena tek poneka imena, događaji i mjesta. Sve čarolije zapisane u knjizi zbiljska su magija i čitatelje se moli na oprez. Detaljnije

Pošalji

MLADENKA KOSTONOGA

Izgubiti Juliju
★★★★★
26.07.2022.
Priča o veštici Gili sive duge kose do poda koja razgovara sa životinjama i ljudima. Pisac govori nekim svojim redosledom tako da imamo Gilu kao odraslu ženu, kao devojčicu, kao majku, gde nas do samog kraja "voza" da li je Carevic njen bioloski ili usvojeni sin. U jednom delu zivota Gila pomaze "malim ljudima" lecenjem i bajanjem provodeci zivot u stalnom begu i strahu od ljudi koji je optuzuju za praznoverje. Šta je praznoverje? Da li su krivi oni koji to rade ili koji u isto veruju? Posle jednog nemilog dogadjaja Gila nestaje a u Becu se pojavljuje Crna Alisa hiromant, prorok, spiritualista i masmedijum. Alisa iskljucivo pomaze "velikim ljudima"koji su, kako kaze, gori od malih. Opisujuci razliku u starenju zena na selu i gradu Peris ima jedno odlicno poredjenje: "Seoske zene gomilaju bore na obrazima a Bec skuplja vrecice podbulosti koje se gomilaju ispod ociju i na vratu" "Gila je bila zena koja se ceo zivot borila da se nesto ne desi, a Crna Alisa ozivi kada se to desi" Potresna prica o zivotu i potcinjenosti zena XIX veka (posle dva veka jos uvek su ti problemi aktuelni) velikoj muci i nepravdi Nasa junakinja je zacetnik feminizma zajedno sa svojom prijateljicom Ankom Revolucionarkom i daje nam jasan prikaz borbe i njihove samostalnosti i dovitljuvosti. "Svaka stoka voli kad je gazi čizma vlastitoga roda Stoci ne padne na pamet da ne mora biti gazena." Kako je Periš menjao stil i nacin kroz ove stranica tako vam ja prenosim moj dozivljaj Mladenke. Ovo je roman i ep a i pozorisni komad i basna. Na nama je da zakljucimo sta smo čitali.

MLADENKA KOSTONOGA

Voland
★★★★★
27.09.2022.
Fantastično