minijature

MINIJATURE

Aleksandra Mihajlović
Iskra na književnoj večeri svog novog romana dobija zanimljivu informaciju od kustoskinje muzeja da u svojoj porodičnoj zaostavštini ima nešto što je od nacionalnog značaja i da to ne bi trebalo da se nalazi u privatnoj kolekciji. Tako započinje njeno skoro grozničavo istraživanje i traženje odgovora.

Ona potiče iz poznate juvelirske porodice, a njen daleki predak je pronađen posle nesreće koja je zadesila porodicu. Kuća je spaljena od strane Turaka, a daleki srodnik je odveden u manastir, te ubrzo poslat u juvelirsku radionicu Barbare Frankopan.

Barbara beše žena najpoznatijeg junaka posle Marka Kraljevića – Zmaj Ognjenog Vuka i prva vladarka s ovih prostora, koja je imala juvelirsku radionicu na svom dvoru.

Minijature su saga o juvelirskoj porodici i njenim vezama sa dvorovima, manastirima i samostanima, o porodičnim tajnama, moći jednog prstena, zločinima i snazi žena. Roman, koji i sam postaje junak knjige, premostio je meridijane i doba da bi spojio nekoliko izuzetnih žena, od srednjovekovnih, preko onih iz XIX veka, do danas.

Pred očima čitaoca smenjuju se nemiri, lirika i misaonost. Od prologa i podele uloga do božanstvene pesme na kraju, od zapleta do tužne katarze, ovaj roman je i drama. Prelazi u naraciji su zanimljivi, kao i oni u jeziku, od arhaičnog do savremenog.

Prof. dr Ivana B. Spasović, istoričarka"

12 knjiga koje su nam obeležile godinu

30.12.2022.

Jedna lista, za kraj godine i srećne praznike! Detaljnije

Olovka i papir su skup - jedno

05.07.2022.

Na ČBF-u smo ove godine imali priliku da ugostimo sjajnu ekipu Ključ izdavaštva i porazgovaramo sa autorkom romana "Minijature", Aleksandrom Mihajlović. Za one koji su propustili ovu sjajnu prezentaciju, ostavljamo ovde intervju sa autorkom, kako bismo vam bolje predstavili važnost ovog romana i same teme, uživajte. Detaljnije

Pošalji