novo
memoari belih medveda

MEMOARI BELIH MEDVEDA

Joko Tavada
"Memoari belih medveda" autorke Joko Tavada vodi nas kroz fascinantnu priču o tri generacije polarnih medveda koji su postali zvezde književnog sveta, cirkusa i zoološkog vrta. Matrijarh porodice, nakon karijere u cirkusu Sovjetskog Saveza, piše bestseler autobiografiju. Njena ćerka Toska seli se u Istočnu Nemačku i postaje pionirka uzbudljivih cirkuskih nastupa, dok njen sin Knut, svetska senzacija iz berlinskog zoološkog vrta, biva zamoljen da napiše istoriju Severnog pola, iako nikada nije bio u svojoj postojbini. Knjiga "Memoari belih medveda" donosi nezaboravnu meditaciju o iskorenjivanju, komunikaciji i nepremostivim daljinama kroz živote ovih polarnih medveda. Joko Tavada majstorski istražuje granice između čoveka i životinje, između priče jedne osobe ili stvorenja i druge, te između ljubavi i eksploatacije. Roman je bogat slojevima, može se čitati kao zabavna priča o životinjama, društvena satira o socijalizmu i kapitalizmu, te priča o migrantima koji traže uporište u drugoj kulturi.

Zvezde književnog sveta, cirkusa i zoološkog vrta, igrom slučaja su polarni medvedi infiltrirani u ljudsko društvo. Matrijarh porodice nakon cirkuske karijere u Sovjetskom Savezu, piše bestseler autobiografiju. Njena c´erka Toska seli se u Istočnu Nemačku i postaje pionirka uzbudljivog cirkuskog nastupa. A Toskin sin — poslednji iz njihove loze — je Knut, svetska senzacija, odgajan u berlinskom zoološkom vrtu, zamoljen je da napiše istoriju Severnog pola. Ali, kao i mnogi migranti, on nikada nije bio u svojoj postojbini, kao ni njegove majka i baka.
Ispunjena čuđenjem i radoznalošc´u, svaka generacija medveda prolazi kroz traumu, prijateljstva, ambicije i samopercepciju u svetu ljudi. Svaki od ova tri medveda oseća „tosku“, duboku čežnju, nostalgiju ispunjenu dubokom tugom.U hronici života tri generacije polarnih medveda, fantastična Joko Tavada stvorila je nezaboravnu meditaciju o iskorenjivanju, komunikaciji i, nažalost, nepremostivim daljinama. Memoari polarnih medveda su studija zamuc´enih linija između čoveka i životinje, linija između priče jedne osobe (ili stvorenja) i priče druge, između ljubavi i eksploatacije, nivoa snova i stvarnosti, potraga za sopstvenim pravim oblicima. Ovaj roman može se čitati višestruko; kao zabavna priča o životinjama ali i kao društvena satira, kako na socijalizam, tako i na kapitalizam, priča o (književnim) migrantima, priča o nekom ko pokušava da nađe uporište u drugoj kulturi.

Pošalji