ledeni zmaj

LEDENI ZMAJ

Džordž R. R. Martin
Dugoočekivana knjiga autora serijala Pesme leda i vatre. Džordž R.R. Martin u Ledenom zmaju vraća čitaoce na početak sage, u vreme kada su se o neukrotivim zmajevima ispredale legende. Jedna devojčica, međutim, uspeće da se sprijatelji sa ovim veličanstvenim bićem. Njeno ime je Adara.

Očaravajuća priča iz sveta Pesme leda i vatre o prijateljstvu mlade devojke i njenog zmaja, o hrabrosti i o požrtvovanju.
Ilustrovao Luis Rojo
U svetu Pesme leda i vatre ledeni zmaj bio je zastrašujuće stvorenje o kojem su se ispredale legende jer ga niko nikada nije ukrotio. Tamo kuda bi proleteo, za sobom bi ostavljao trag hladne i smrznute pustoši. Ali Adara se nije bojala. Jer Adara je bila zimsko dete, rođeno za vreme najgore studeni, kakve su se samo još Stari bogovi mogli setiti.
Adara se ne seća kad je prvi put videla ledenog zmaja.

Pošalji

LEDENI ZMAJ

Valahiru
★★★★★
10.06.2022.
Ovo delo Džordža Martina specifično je i razlikuje se od ostatka njegovih radova. Do sada smo navikli na njegovu surovu i nepredvidivu stranu u epskoj fantastici. Ovo delo je zapravo jedna fantastična bajka, pravo iz pera jednog od najboljih pisaca žanra. Upravo je po tome i posebna. Kao u Pesmi leda i vatre, ovde su prisutni zmajevi, a jedan od njih je poseban. Ipak, u čemu je razlika? Zmaj je ledeni. Svake zime, kada sneg i led okuju zemlju, ledeni zmaj dolazi. Devojčica Adara najviše voli zimu. Rodjena je jedne zime i tada ju je zima "poljubila". Neko bi rekao da ne voli nikoga, da joj je srce hladno, hladno kao i sama zima. Neko bi se prevario. Adara i ledeni zmaj prolaze kroz puno toga. Devojčica na kraju ostaje bez svog zmaja, ali dobija nešto važnije. Dobija natrag svoj život - pravu sebe. Odrasta i postaje svesna sveta oko sebe, svesna svoje porodice, ljudi koje voli. Ledeni zmaj je neuporediv sa Pesmom leda i vatre. Mnogi pogrešno vrednuju ovu knjigu, poredivši je sa ostatkom Martinovog rada. Po mom mišljenju je to pogrešno. Treba je posmatrati kao posebnu priču. Priču koja budi dete u nama i koja nas uči mnogo čemu. Ova priča je pogodna za decu, ali i za nas koji odbijamo da odrastemo i volimo ponekad da se vratimo u bezbrižne dane. Prelepe ilustracije upotpunjavaju doživljaj dok čitate knjigu. Od mene topla preporuka.