kuća s vitražem

KUĆA S VITRAŽEM

Žana Slonjovska
"Kuća s vitražem" je uzbudljiva saga koja prati sudbinu četiri generacije hrabrih žena iz jedne porodice, suočenih s izazovima života u neprestano menjajućem gradu. Autor Žana Slonjovska majstorski otkriva priču kroz oči Marijane, prelepe zvezde Lavovske opere, koja je tragično izgubila život tokom protesta protiv sovjetske vlasti 1988. godine. Njena ćerka, sada naratorka, odvodi nas kroz njihovu porodičnu istoriju, prožimajući je detaljima strastvene afere sa starijim, oženjenim muškarcem deset godina kasnije.

Priča o sudbini četiri generacije žena iz jedne porodice koje nastoje da pronađu svoj put u gradu koji se neprestano menja

Marijana, prelepa zvezda Lavovske opere, ubijena je na ulici dok je 1988. godine predvodila ukrajinske građane u protestima protiv sovjetske vlasti. Njena ćerka, u to vreme desetogodišnjakinja, naratorka je priče o njihovoj porodici pre i posle tog dramatičnog događaja – ne zaobilazeći u njoj i detalje svoje strastvene afere sa starijim, oženjenim muškarcem koja se desila deset godina nakon toga.
Baš kao i sam grad Lavov, u kojem se sudaraju istorija i sadašnjost i koji se nalazi na raskršću nacija i kultura, četiri žene iz ove porodice koje žive pod istim krovom imale su burne živote i nosile su ožiljke izazvane ratom i političkim previranjima, ali i sopstvenom nesposobnošću da jedna drugoj pokažu svoja osećanja.
Lirski obojen, ovo je roman o emocionalnom, seksualnom, umetničkom i političkom buđenju mlade devojke dok sazreva pod uticajem svojih najbližih rođaka i majčinog bivšeg ljubavnika, kao i pod bremenom istorije grada u kojem je odrasla.

„Žana Slonjovska piše prelepo, sa empatijom i osećajnošću. Ovo je novi, važan glas u poljskoj književnosti.”
Olga Tokarčuk, dobitnica Nobelove nagrade za književnost

Pošalji