novo
kraljica u bekstvu

KRALJICA U BEKSTVU

Violen Uisman
U svom debitantskom romanu "Kraljica u bekstvu", Violen Uisman nam donosi priču o lepoj i magnetičnoj Katrin, ženi koja previše puši, prebrzo vozi, suviše se smeje i previše ekstravagantno voli. Katrin, haotična, zagonetna i veća od života, suočava se s hospitalizacijom nakon trećeg razvoda i mentalnog sloma, što označava početak njenog novog života. Kroz perspektivu svoje ćerke Violen, Uisman nas vodi kroz Katrinin život, pružajući pronicljivo propitivanje ženstvenosti i majčinstva. "Kraljica u bekstvu" je izvrsno iskovana priča o vrtoglavim visinama i razornim padovima jedne neodoljive, ali nemoguće majke, i istovremeno roman o potrazi ćerke za stvarnom ženom koja se krije iza lika majke.

Lepa i magnetična Katrin previše puši, prebrzo vozi, suviše se smeje i previše ekstravagantno voli. Haotična, zagonetna i veća od života, ona je žena kojoj je „draže bilo da se udavi, nego da živi u mirnim vodama”. Ipak, kada je hospitalizuju nakon trec´eg razvoda i mentalnog sloma, sve se menja. Upravo u toj tački, u kojoj svedočimo gašenju jedne vatrene nezauzdane ženske prirode, krije se pravi početak ovog romana. Ono što se isprva predstavlja kao veličanstveni spomenik ženi koja je ceo život provela u bekstvu, na širem planu ukazuje se kao porodična povest. Jer naratorka ove priče zapravo je Katrinina ćerka Violen.

Kombinujuću spektakularnu žestinu jezika, sa crtom crnog humora i zadivljujuc´om emocionalnom hrabrošc´u, Violen Uisman nam u svojoj debitantskoj prozi, zagnjurenoj duboko u detinjstvo i odrastanje sa harizmatičnim, manično depresivnim roditeljem, nudi senzibilno i pronicljivo propitivanje ženstvenosti i majčinstva. Kroz tri dela ove hrabre autofikcije, perspektiva naratorke menja se od dečje naivnosti, preko adolescentskog otpora prema majci do prihvatanja i razumevanja koje donosi odraslo doba.Kraljica u bekstvu izvrsno je iskovana priča o vrtoglavim visinama i razornim padovima jedne koliko neodoljive toliko i nemoguće majke, ali i roman o potrazi ćerke za stvarnom ženom koja se krije iza lika majke.

Pošalji