kopenhaška trilogija

KOPENHAŠKA TRILOGIJA

Tove Ditlefsen
Tove Ditlevsen veći dio života borila se s ovisnošću o alkoholu i drogama i nekoliko se puta liječila u psihijatrijskoj ustanovi. ”Kopenhašku trilogiju” napisala je nakon perioda razorne depresije.

Kopenhaška trilogija klasik je danske književnosti u kojem Tove Ditlevsen donosi intimnu priču o iskustvima koja su joj obeležila životne etape. Detinjstvo pripoveda o tegobnom odrastanju neprilagođene devojčice, odlučne da jednog dana postane spisateljica; Mladost opisuje adolescenciju obeleženu teškim poslovima, nepoželjnim seksualnim iskustvima i nacistički nastrojenom okolinom, u kojoj pokušava da bude nezavisna i da piše poeziju; Zavisnost počinje prvim od njena četiri braka i opisuje potonji užasan pad u zavisnost od opioida, u koju ju je uvukao jedan od muževa.

Od prve do poslednje stranice, autorka praktikuje radikalnu iskrenost, gotovo ravnodušnost, ne ukrašava stvari, nikada se ne pravda niti traži saosećanje, što Kopenhaškoj trilogiji daje ogromnu emotivnu snagu. Rastrzana između uloga ćerke, supruge i majke, potrebe da stvara i bolnog osećaja nepripadanja koji ju je odveo u zavisnost, Ditlevsen piše o ženskom iskustvu i identitetu na veoma svež način relevantan za današnje diskusije o feminizmu.

Kopenhaška trilogija

04.08.2022.

Kopenhaška trilogija okuplja tri memoara Tove Ditlevsen, jednog od najvažnijih i jedinstvenih glasova u danskoj humanistici. Detaljnije

Pošalji