gospođa dalovej

GOSPOĐA DALOVEJ

Virdžinija Vulf
Roman Gospođa Dalovej Virdžinije Vulf predstavlja jedan od najistančanijih uvida u žensku svest u svim njenim složenostima. Virdžinija Vulf kroz lik Gospođe Dalovej ispisuje nit između misli i realnih događaja, između klasa, opresije i slobode...Ovaj roman toka svesti predstavlja važno svedočenje kako epohe tako i istorije ženskog pitanja.
Jedan od najpoznatijih romana Virdžinije Vulf, Gospođa Dalovej, nastao na temeljima kratkih priča Gospođa Dalovej u Ulici Bond i Premijer, objavljen je 14. maja 1925. godine. Prvobitni naziv mu je Sati (poslužio je kao inspiracija za istoimeni film), ali autorka se u poslednjem trenutku predomislila i nazvala svoje delo po glavnoj junakinji. Od oktobra 2005. ova knjiga zasluženo se nalazi na Tajmsovoj listi 100 najboljih romana na engleskom jeziku napisanih posle 1923. godine.
*
Zamišljen kao studija o duševnoj bolesti i samoubistvu, roman Gospođa Dalovej prevazilazi svoj mračni okvir i pretvara se u odu vremenu, radosti, životu. Brišući granice između društvenih normi i ličnog izraza, želja i mogućnosti, usamljenosti i nezavisnosti, vremena i prostora, dijaloga i monologa, stvarnog i nestvarnog, čitalac u istom trenutku putuje kroz prošlost, sadašnjost i budućnost, neprekidno nošen strujama događaja i razmišljanja, spoljnog i unutrašnjeg, pasivnog i aktivnog dok se koprca u vrtlogu sopstvenih misli i asocijacija.

Kao poruka u boci, ova knjiga dolazi do nas iz prošlog milenijuma, nimalo ne gubeći od svoje aktuelnosti. Suočeni sa večitim pitanjima, problemima prenošenja osećanja i komunikacije, s vremenom shvatamo da je usamljenost neizbežna zbog nemogućnosti da svoju intimu podelimo s drugima, ali i zbog nedostatka hrabrosti da zakoračimo u dubine svoje svesti. U tako otuđenom svetu, svaki predmet je simbol. Na nama je da ga otkrijemo i prepoznamo.

Sa filozofijom na ti

31.08.2022.

Juče smo imali priliku da porazgovaramo sa sjajnom Aleksandrom Vučković, izuzetnom mladom istraživačicom-saradnicom na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Hajde da vidimo šta nam je ona sve ispričala, kako i koliko je filozofija primenljiva u svakodnevnom životu i koja to dela ne smemo zaobići. Detaljnije

4 heroine koje su se borile za položaj žena u umetnosti

02.03.2022.

Žene u umetnosti dugo su bile zapostavljene i njihovi glasovi se nisu čuli. Stoga, kada govorimo o klasičnoj književnosti i umetnosti uopšte, retko ćemo naići na ženska imena. Ljudi koji su postigli da se njihovo ime čuje u ovom svetu - gotovo isključivo su bili muškarci. Sada je, naravno, drugačija situacija, tačnije, sve je više jakih ženskih glasova u umetnosti zahvaljujući borbama koje su vodile brojne heroine. Neke od njih su - Frida Kalo, Silvija Plat, Virdžinija Vulf i Šarlot Perkins Gilman. Pročitajte nešto više o njima Detaljnije

Pošalji