novo
globalna istorija neznanja

GLOBALNA ISTORIJA NEZNANJA

Piter Berk
"Globalna istorija neznanja" Pitera Berka je duboka analiza istorije ljudskog neznanja, ističući kako je ono oblikovalo naše društvo kroz vekove. Berk istražuje širok spektar tema, od religije do politike, otkrivajući priče o različitim oblicima neznanja koji su oblikovali naš svet. Ova originalna knjiga poziva čitaoce da razmišljaju o svojim pretpostavkama i shvate važnost prepoznavanja granica ljudskog znanja.

Bogata, široka istorija neznanja u svim oblicima, od antike do danas, koju je autor posvetio,,učiteljima i učiteljicama ovog sveta, herojima i heroinama svakodnevnog truda da se izleči neznanje”.
Kroz istoriju, svako doba je o sebi mislilo da poseduje više znanja od prethodnog. Renesansni humanisti su na srednji vek gledali kao na eru tame, prosvetiteljski mislioci su pokušavali da pometu sujeverje razumom, moderna država blagostanja je nastojala da ubije „giganta” neznanja, a u današnjem hiperpovezanom svetu naizgled neograničene informacije lako su nam dostupne. Ali šta je sa znanjem izgubljenim tokom vekova? Da li smo zaista manje neuki od naših predaka?
U ovoj izuzetno originalnoj knjizi Piter Berk istražuje dugu istoriju neznanja čovečanstva o religiji i nauci, ratu i politici, biznisu i katastrofama i otkriva izuzetne priče o mnogim oblicima neznanja – istinskog ili lažnog, svesnog i nesvesnog od političara koji su prekrojili evropske granice 1919. do politike uzbunjivanja i poricanja klimatskih promena. Rezultat je živo istraživanje ljudskog znanja kroz vekove i važnost prepoznavanja njegovih granica.

Pošalji