novo
galerija zatvoreno zbog popisa

GALERIJA - ZATVORENO ZBOG POPISA

Dušan Miklja
U knjizi "Galerija - zatvoreno zbog popisa," Dušan Miklja nas vodi kroz jedinstveni prostor sećanja i imaginacije. Naslovom "Galerija," Miklja stvara metaforu za prostor gde se smenjuju reči i slike, prošlost i sadašnjost, stvarno i izmišljeno. Kroz ovu galeriju, čitalac se susreće sa galeristom koji vodi kroz izložbenu postavku, pružajući detaljne uvide u portrete vladara, istorijskih ličnosti, umetnika, egzotične predele i prizore iz svakodnevnog života. Svaka slika u "Galeriji - zatvoreno zbog popisa" ima svoju priču, kontekst i razlog zašto je uvrštena u ovu jedinstvenu zbirku. Izložba obuhvata čudesne lepotice života malih ljudi, mirise, ukuse, muziku i smeh, stvarajući nesvakidašnju i obuhvatnu predstavu sveta. Miklja nas navodi na razmišljanje kako bi izgledao naš život kada bismo ga predstavili kroz slikarska platna – da li bi to bila još jedna izložba ili jedinstvena kao što je "Galerija - zatvoreno zbog popisa"?

Naslovom Galerija ova knjiga izdvaja se od svih ostalih u bogatom književnom opusu Dušana Miklje. Taj naslov jeste metafora za prostor pripovedačevog sećanja i imaginacije, u kojem se neprestano smenjuju reči i slike, i tako se sustižu prošlost i sadašnjost, stvarno i izmišljeno.

Ulaskom u Galeriju pred vama prvo ćete se susresti sa galeristom koji je priredio izložbenu postavku. On će vas sprovesti kroz galerijski prostor prateći izložbu i zadržavajući se ispred svake slike onoliko vremena koliko će mu biti potrebno da vas upozna sa njenim sadržajem, kontekstom nastanka i razlogom zbog kojeg je uvrštena u Galeriju. Portreti vladara, značajnih istorijskih ličnosti, umetnika, slike dalekih i egzotičnih predela, prizori u kojima se otkrivaju životi malih ljudi i njihova čudesna lepota, mirisi i ukusi, muzika, smeh… čine ovu izložbu nesvakidašnjom i toliko obuhvatnom da se na mahove čini nesagledivom – kao da je galerista naumio da obuhvati apsolutno sve što je video, čuo, doživeo i osetio.Naposletku, ova knjiga će vas navesti na to da se zapitate kako bi izgledao vaš život kada biste odlučili da ga predstavite kroz slikarska platna. Da li bi to bila još jedna izložba u nizu drugih ili svojevrsna izložba poput ove?

Pošalji