novo
frida ili o boli

FRIDA ILI O BOLI

Slavenka Drakulić
"U romanu 'Frida ili o boli' Slavenka Drakulić vešto oživljava život i duh Fride Kalo, slikarke čiji je život oblikovan bolom, ali i neobuzdanom strašću za umetnošću. Kroz 32 operacije, uključujući prošlogodišnju amputaciju noge, Frida je ostavila vidljive ožiljke na svom telu, ali i duboke tragove u istoriji umetnosti. Ovaj potresan, ali inspirativan roman istražuje Kaloovu jedinstvenost, istrajnost i lepotu nesavršenosti, dok autorica vešto kombinuje fikciju i fakte kako bi dočarala život jedne od najznačajnijih slikarki svih vremena. 'Frida ili o boli' je duboko saosećajan prikaz koji će čitaoce inspirisati da pronalaze lepotu u vlastitim borama i ožiljcima."

Prošlogodišnja amputacija noge bila mi je trideset i druga operacija, pomislila je dok je opipavala ožiljke na leđima, na trbuhu, na nozi. A što je s onima koje ne ostavljaju vidljive ožiljke?
Za Fridu Kalo umetnost je bila neodvojiva od života, a život neodrživ bez umetnosti. Prikazujući njen život od ranih borbi s bolešću do strastvenih ljubavnih afera sa Dijegom Riverom, autorka daje živopisnu sliku jedne žene kojoj je telo bilo slomljeno ali ne i duh, i koja je prkoseći društvenim normama, istrajavala u svojoj jedinstvenosti.
Vešto kombinujući različite pripovedačke tehnike, fikciju i fakte, posvećeno istraživanje i duboko saosećanje, Slavenka Drakulić ubedljivo i književnoumetnički uspelo dočarava lik Fride Kalo, žene koja je ličnu bol pretvorila u bezvremenu umetnost.Frida ili o boli je potresan, ali ujedno i inspirativan roman o istrajnosti, lepoti nesavršenosti i trajnom nasleđu neobuzdanog duha jedne od najznačanijih slikarki svih vremena.„Impresivno!“– Jutarnji list

Pošalji