dojčin petar i car provodadžija

DOJČIN PETAR I CAR PROVODADŽIJA

Milan Savić
Dojčin Petar i Car provodadžija Milana Savića je knjiga koja nas vodi kroz uzbudljivo putovanje kroz istorijske i fantastične svetove. Autor ove nezaboravne priče, Milan Savić, oživljava lik Dojčina Petra, hrabrog junaka koji se suočava s izazovima i avanturama u potrazi za carstvom koje je u potpunom haosu. U ovom jedinstvenom delu, Savić nas uvodi u svet čarobnih likova i neobičnih događaja, pružajući nam uvid u jedinstvenu kombinaciju istorijskog i fantastičnog pripovedanja. Dojčin Petar i Car provodadžija je knjiga koja će vas zasigurno očarati i ostaviti dubok utisak.

Dramski spev Dojčin Petar, nastao prema narodnoj pesmi, izveden je prvi put 1891. u Novom Sadu sa izuzetnim uspehom. Kralj Matija, prerušen u viteza, voljan je da se uveri u lepotu devojke s kojom varadinski ban provodi dane i u kvalitet vina koje pije.
Radnja Cara provodadžije, komedije sa istorijskom tematikom, smeštena je u Prizren 1352. godine. Dok se na dvoru cara Stefana Dušana rađa ljubav između Lazara i Milice, zbog Teodore, poćerke Jovana Komnina, koja je lepotom zaludela sve junake, vade se mačevi. Ko je junak s kim će ona pobeći iz carskih odaja?

Pošalji