popust 30%
crne rupe ključ za razumevanje univerzuma

CRNE RUPE - KLJUČ ZA RAZUMEVANJE UNIVERZUMA

Brajan Koks i Džef Foršo
U knjizi "Crne rupe" autora Brajana Koksa i Džefa Foršoa istražuje se fascinantni svet crnih rupa, tih misterioznih entiteta smeštenih u srcu Mlečnog puta. Četiri miliona puta masivnija od Sunca, ove tajanstvene tvorevine prostor i vreme toliko iskrivljuju da čak i svetlost biva zarobljena ako se približi na 12 miliona kilometara. Knjiga nas vodi na naučno putovanje kroz razumevanje crnih rupa, od Ajnštajna do Hokinga i dalje, istražujući sudar gravitacije, kvantne fizike i termodinamike. Autori nas vode do ruba našeg razumevanja, predstavljajući ideju duboke povezanosti između gravitacije i teorije kvantnih informacija, što dovodi do iznenađujućeg zaključka da naš svet može funkcionisati poput ogromnog kvantnog računara.

U srcu Mlečnog puta nalazi se supermasivna crna rupa, četiri miliona puta masivnija od našeg Sunca. To je mesto gde su prostor i vreme toliko iskrivljeni da svetlost biva zarobljena ako se usudi da se približi na 12 miliona kilometara. Prema Ajnštajnu, u crnoj rupi je kraj vremena. Ali prema fizici 21. veka, stvarnost može biti mnogo čudnija.

Crne rupe obitavaju tamo gde su nekada sijale najmasivnije zvezde – i na obodu našeg trenutnog razumevanja. One su prirodno nastali objekti, neumitne posledice gravitacije kada se previše materije uruši u premalo prostora. A ipak, iako prirodni zakoni predviđaju da crne rupe postoje, one se ni pomoću njih ne mogu u potpunosti opisati.

Crne rupe su mesta u prostoru i vremenu gde se sudaraju zakoni gravitacije, kvantne fizike i termodinamike. Isprva se smatralo kako su u tolikoj meri intelektualno nedokučive da naprosto nisu mogle postojati, ali samo u poslednjih nekoliko godina počeli smo da naslućujemo novu sintezu: duboku povezanost između gravitacije i teorije kvantnih informacija koja opisuje holografski univerzum u kome prostor i vreme nastaju iz mreže kvantnih bitova, a crvotočine premošćuju prazninu.

U ovoj revolucionarnoj knjizi, profesor Brajan Koks i profesor Džef Foršo povešće vas do ruba razumevanja crnih rupa – na naučno putovanje do istraživačke granice koje obuhvata vek fizike, od Ajnštajna do Hokinga i dalje, a završava iznenađujućim zaključkom da naš svet može funkcionisati poput ogromnog kvantnog računara.

Pošalji