cigani lete u nebo

CIGANI LETE U NEBO

Maksim Gorki
"Cigani lete u nebo" je pripovetka autora Maksima Gorkog, poznatog po svom utemeljenju socijalističkog realizma. U ovom delu, neimenovani pripovedač susreće starog Ciganina Makara Čudru, koji započinje priču o tragičnoj ljubavi između konjokradice Lojka Zobara i lepotice Rade. Iako su njihove strasne noći u idili, ljubav postaje okov koji im sputava težnju ka slobodi i nezavisnosti, postavljajući se kao poligon za dokazivanje nadmoći.

irku pred vama otvara najpoznatija Maksimova pripovetka – Makar Čudra. U njoj neimenovani pripovedač susreće starog Ciganina Makara Čudru, sa kojim započinje razgovor. Čudra počinje da pripoveda o tragičnoj ljubavi između konjokradice Lojka Zobara i lepotice Rade. Iako su proveli strasne noći u idili, za njih ljubav postaje okov, koji im sputava težnju ka slobodi i nezavisnosti, ali i poligon za dokazivanje nadmoći. Pripovetka je ekranizovana kao filmski mjuzikl Cigani lete u nebo, koji je postao jedan od najvećih i najpoznatijih sovjetskih i ruskih filmova, a danas se taj mjuzikl izvodi u pozorištima širom sveta.

Aleksej Maksimovič Peškov (1868-1936), poznatiji kao Maksim Gorki, bio je ruski pisac, osnivač književnog metoda socijalističkog realizma i politički aktivista. U 19. godini pokušao je samoubistvo. Agitovao je protiv carizma, tražio društvo revolucionara narodnjaka i branio interese siromašnih. Godine 1905. piše proglase protiv vojske, policije, cara i biva zatvoren, a oslobođen je na protest intlektualaca mnogih zemalja, među kojima je bio i naš Radoje Domanović. Pisao je priče, novele, drame, romane i memoare. Po motivima njegovih priča „Makar Čudra” i „Starica Izergil” snimljen je čuveni sovjetski mjuzikl Cigani lete u nebo.

Pošalji