časopis odiseja br 3

ČASOPIS ODISEJA BR.3

grupa autora
Treća Odiseja bavi se mitovima. Istraživali smo klimatski skepticizam u regionu, sa posebnim fokusom na Srbiju i sprege medija i pseudonaučnih teorija, ali i uronuli u dugu istoriju pogubnih praksi ženskog ulepšavanja.

Treća Odiseja bavi se mitovima. Istraživali smo klimatski skepticizam u regionu, sa posebnim fokusom na Srbiju i sprege medija i pseudonaučnih teorija, ali i uronuli u dugu istoriju pogubnih praksi ženskog ulepšavanja. Pokušali smo da odgonetnemo prirodu savremenih mitova zvanih teorije zavere i da odgovorimo na pitanje – zašto je kosovski mit takav kakav je? Gde je nastao? Ispostaviće se da je carstvo nebesko vekovima starije od Miloša Obilića.

Teško je boriti se sa mitovima koji su toliko ustaljeni da su postali potporni stubovi čitavog jednog društva, ali smo svejedno probali: od navodnog bogatstva srpskih voda i zaštićenih prirodnih staništa, do sletanja na Mesec, pa čak i nezgodnog nasleđa Nikole Tesle.

Za izgled Odiseje zaslužna je nagrađivana art direktorka Milena Savić, a naslovna strana je delo Nemanje Jehličke, sada senior dizajnera u kompaniji Nike u Portlandu, SAD, i Vladimira Stevanovića, 3D ilustratora i vizuelnog umetnika iz Valjeva.

Časopis Odiseja - časopis o nauci u društvu

02.02.2022.

Časopis Odiseja je namenjen, pre svega, svima kojima su tipični medijski sadržaji dosadili - onima koji traže nešto više i originalnije, i svima koji vole da čitaju, ne samo radi informaisanja nego i radi uživanja. Detaljnije

TEMA/ Hrana iz epruvete: Kako smo naučili da prestanemo da brinemo i zavolimo hemiju

08.04.2020.

I pored nikada većeg materijalnog izobilja čovečanstva, mi ne uspevamo da nahranimo sve članove našeg društva, a sve veća polarizacija izgleda kao okidač za globalnu krizu. Naziru se zapleti krize morala, kritičkog mišljenja, političkog i ekonomskog sistema te polarizacija materijalnog bogatstva. I pored imućnosti, savremenom Homo sapiensu i dalje ne uspeva da nahrani sve svoje pripadnike, a čak i oni koji to uspevaju većinski se hrane previše – ili loše. Detaljnije

Pošalji