božićna pesma

BOŽIĆNA PESMA

Čarls Dikens
Tokom boravka u Parizu, Dikensa je jednom prilikom pozvao na ručak poznati francuski bogataš Emil de Žirarden. Dikens ode i začudi se obesti koju je video u toj kući. Kada ga bogataš pozva i drugi put, Dikens odbi poziv ovim rečima: „Sva vaša raskoš rastužuje me i nenamerno... Ja razmišljam o poreklu toliko brzo stečenog bogatstva i, kao u snu, vidim gde promiču očajna lica..." Za razliku od Žirardena, junak knjige „Božićna pesma“ – lakomi i svirepi bankar Ebenizer Skrudž – dobija šansu da se iskupi i preobrazi u čoveka koji oseća tuđu patnju i želi da pomogne bednima.

Znajući koliko sve živo pliva u radosti pred Božić, Dikens koristi taj veliki praznik da učini jedno veliko dobro ljudima. Lakomog i svirepog bankara Skrudža pisac preobraća u čoveka, koji oseća tuđe bolove i hoće da pomogne bednima. Jer, mada je Božić najveći praznik, on veoma često pojača tugu nesrećnima, kojima čak ni Božić ne sme biti praznik! Često mu je bilo teško da se pri završetku dela rastane sa svojim junacima. O knjizi "Božićna pesma" sam je rekao, kako je, dok ju je sastavljao, „plakao i smejao se, opet plakao i silno se uzbuđivao“; misleći o toj priči, šetao je nekoliko noći po zabačenim londonskim ulicama kasno, kad ceo čestit svet spava.

Knjige idealne za zimske dane

03.01.2023.

Hajde da započnemu 2023. godinu nekim sjajnim preporukama za čitanje tokom ovih hladnih zimskih dana. Knjige koje će vam prekratiti januar, poznat kao najduži mesec u godini! Detaljnije

Pošalji